Zoon vindt bankafschrift van moeder: 13.000 gulden na dertig jaar niet meer te claimen

brano-heYdDdq0cbE-unsplash

AMSTERDAM – Bij het opruimen van de zolder in 2021 vond een man een oud spaarboekje van zijn overleden moeder. Het rekeningafschrift dateerde uit september 1992 en vermeldde een saldo van ƒ13.097,03. Een dertig jaar oude meevaller? Nee, de kwestie is verjaard en ABN Amro mag het geld houden, heeft klachteninstituut Kifid bepaald.

De moeder van de man had in mei 1991 de spaarrekening geopend bij de bank en was in het jaar daarna komen te overlijden. De man was de enige erfgenaam, maar ontdekte pas bij een opruimactie in 2021 het rekeningafschrift van zijn moeders spaarrekening.

Tegoed plús rente
De man nam in 2021 meerdere keren contact op met de bank om meer informatie te krijgen over de spaarrekening van zijn moeder en diende uiteindelijk op 24 juni 2021 een klacht in bij de bank samen met het verzoek om het spaarsaldo aan hem over te maken. De man eistie het spaartegoed van omgerekend €5943,17, plus 7% rente over het gehele spaarbedrag die voor de spaarrekening gold tot de dag van overboeking, maar kreeg nul op het rekest.

Volgens de man heeft ABN Amro ten onrechte geconcludeerd dat het spaartegoed in het verleden is opgenomen of naar een andere rekening is overgemaakt, want de bank heeft geen administratie die dit onderbouwt. Volgens de man was zijn moeder vanwege haar ziekte helemaal niet in staat om het saldo op te nemen of door te storten.

Geen bewijs
Kifid oordeelt dat de man zijn claim niet kan bewijzen. Het rekeningafschrift van 12 september 1991, met het daarop vermelde spaarsaldo, is namelijk maar een momentopname. En hoewel de man enkele scenario’s heeft aangedragen over wat er gebeurd zou kunnen zijn met het spaarsaldo, kan hij dit niet aantonen.

Nou kan ook de bank niet aantonen wat er met het geld is gebeurd omdat er in de administratie van de bank geen spoor meer is terug te vinden van de rekening van de overleden vrouw. Maar omdat er meer dan dertig jaar is verstreken na de laatst bekende mutatie op de rekening, kan de bank niet worden verweten dat zij van de spaarrekening geen gegevens meer heeft in haar administratie, zo oordeelt het Kifid. Het klachteninstituut is het dan ook eens met de bank dat er sprake is van verjaring.

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.