Wettelijke verdeling

Als er geen testament is opgesteld dan wordt de erfenis verdeeld volgens de regels van het erfrecht

Testament </br>opstellen

Verdeling wettelijk bepaald bij geen testament

Als er geen testament is opgesteld dan wordt de erfenis verdeeld volgens de regels van het erfrecht. De wet onderscheidt vier groepen erfgenamen. De erfenis gaat in principe naar personen in de eerste groep. Als die er niet zijn, erven personen uit de tweede groep de nalatenschap, et cetera. Binnen een groep wordt ook gekeken naar kinderen van bloedverwanten. Onder groep 1 vallen dus ook kleinkinderen en onder groep 2 de neven en nichten. Zijn er geen erfgenamen, dan vervalt de nalatenschap aan de staat. De groepen zijn als volgt onderverdeeld:

 

  1. echtgenoten (of geregistreerde partners) en kinderen
  2. ouders, broers en zussen
  3. grootouders
  4. overgrootouders

 

In principe hebben de achtergebleven partner (de 'langstlevende') en alle kinderen samen elk recht op een gelijk deel van de nalatenschap. Zij erven ieder een even groot deel. Als de echtgenoot/geregistreerd partner nog leeft, dan krijgen de kinderen niet meteen hun deel uitbetaald. De langstlevende partner is eigenaar van de hele nalatenschap. Hij/zij mag er vrij over beschikken. De kinderen krijgen een geldvordering op de langstlevende partner ter waarde van hun erfdeel. Deze vordering kunnen zij in principe pas opeisen als de echtgenoot overlijdt of failliet gaat.

wettelijke-verdeling-erfrecht

Als u samenwoont, is uw partner GEEN erfgenaam. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Aanverwanten (zoals een zwager, schoonmoeder of stiefkinderen) zijn ook geen erfgenamen. Om deze personen te laten erven kunt u een testament laten opmaken.

Registratie Nalatenschap
Registratie Nalatenschap

In het digitale dossier wordt alle informatie en worden de documenten, die betrekking hebben op een toekomstige nalatenschap, bewaard. Denk hierbij aan het testament, het levenstestament, het codicil, de huwelijkse voorwaarden, de uitvaartinformatie, de verzekeringspolissen, gedane schenkingen, gegevens social media, enzovoorts. Ook is de registratie van bezittingen en schulden mogelijk.

Door registratie van deze gegevens wordt de zoektocht voor erfgenamen en de executeur vereenvoudigd.

magazine-libelle-publicatie-dinkgreve-nalatenschappen

Trots op het artikel in “Liefde voor het leven”

'Rust creëren door regelwerk uit handen te nemen"

In het magazine van Libelle Uitvaartbegeleiding vertelt Sandra over haar achtergrond, wat haar zoal drijft, en wat zij voor u kan betekenen.

Vele tevreden klanten gingen je voor. Zij vertellen graag over hun ervaring met Dinkgreve Nalatenschappen:

header-uitgelicht-3

Juli 2021

Een gevoel van opluchting en tevredenheid

"Sandra, heel erg bedankt voor je vastberaden hulp in ons moeilijke dossier. Het bleek zowel voor ons als voor jou,  een flinke uitdaging, om in alle gecompliceerde details,  er een sluitend geheel van te maken, waar iedereen zich in kon vinden en wat ook klopte! Nu kunnen wij eindelijk deze periode afsluiten met een gevoel van opluchting en tevredenheid, en in alle respect voor onze ouders! Hopelijk was het voor jou ook een leerzame tijd, om in de toekomst en vol goede moed, nog meer uitdagende dossiers aan te gaan!

Dank je wel voor je tijd, moeite en energie om tot een goede afsluiting te komen!

Jennifer

Waarmee kan ik u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak

sandra-dinkgreve-nalatenschappen-2022-3

Dinkgreve Nalatenschappen

Afwikkeling van de nalatenschap van begin tot einde
Verzorging van alle noodzakelijke juridische, financiële, administratieve en fiscale zaken

Contact

Dinkgreve Nalatenschappen
Postbus 7806
1008 AA Amsterdam
06 - 21 50 28 21
sandra@dinkgrevenalatenschappen.nl