Vrouw schenkt dochter ’per ongeluk’ €20.000, ex-partner wil niets terugstorten

towfiqu-barbhuiya-3aGZ7a97qwA-unsplash

AMSTERDAM – Een vrouw dacht €200 over te maken aan haar dochter, maar kwam er daarna achter dat ze een paar nulletjes teveel intoetste; de overschrijving bedroeg €20.000. Haar ex-partner, die het gezag over de dochter heeft, wil het geld houden. De rechter zet daar een streep door.

Meerdere malen verzoekt de vrouw haar ex-partner om het geld terug te boeken. Dat gebeurt echter niet: de man vindt dat het geld toekomt aan het kind – en omdat hij het gezag voert ook aan hem. De vrouw spant daarop een rechtszaak aan, waarin de vader van haar kinderen duidelijk mag maken waarom hij het geld mag houden.

Toegang tot rekening

Dat lukt hem niet. Hij voert aan dat de vrouw na de overboeking nog acht dagen de toegang tot de rekening van het kind had, en dat ze het geld dus zelf weer had kunnen terugboeken. De vrouw stelt dat ze haar foutje echter pas na die acht dagen doorkreeg.

De rechter vindt dat daar ’op z’n minst enige vraagtekens bij geplaatst kunnen worden’, maar noemt het scenario niet volledig ondenkbaar. Bovendien kan de ex-partner niet hard maken dat de vrouw wél iets doorhad.

De man oppert ook nog dat de vrouw van zijn kinderen zelf meerdere betalingen van de rekeningen van haar kinderen naar zichzelf gedaan had, maar ook daarvoor heeft hij geen bewijs. Bovendien kan hij niet aantonen dat er een rechtsgrond is voor de betaling. De rechter concludeert daarom dat de man het bedrag moet teruggeven.

Zelfverrijking

Of dat direct gebeurt, is nog maar de vraag: tijdens de zitting geeft de ex-partner aan dat ’het merendeel’ van het geldbedrag nog op de bankrekening van de dochter staat en dat hij vrij is te bepalen wat er met het geld wordt gedaan.

Volgens de rechter bestaat de kans dat de man het bedrag – dat voor de dochter bedoeld was – gebruikt heeft voor zelfverrijking. De rechter veroordeelt hem daarom persoonlijk om €19.800 over te boeken naar de vrouw.

 

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.