Rechter zet streep door belastingtruc rijke ouders

tingey-injury-law-firm-DZpc4UY8ZtY-unsplash

AMSTERDAM – Door vermogende ouders werd en wordt gebruikgemaakt van de zogeheten jubelton, vernoemd naar het vrijgestelde giftbedrag omdat die tot aan dit jaar nog echt een ton aan euro’s omvatte. Inmiddels is dat schenkingsbedrag, waarmee ouders bijvoorbeeld een aankoop van een woning door hun kinderen belastingvrij konden ondersteunen, versoberd naar €28.947.

Ondanks de vrijgestelde situatie van de giften, zoeken mensen nog wel eens de grens op. Zo schonk op 12 juli 2017 een moeder haar twee volwassen kinderen beiden €100.000. Een dag later kregen deze dochter en zoon nóg een ton op hun bankrekening gestort, ditmaal geschonken door de zakenrelatie van hun – overleden – vader.

Een wirwar

De moeder schonk in hetzelfde jaar dan weer vier keer €50.000 aan alle vier de kinderen van deze zakenrelatie. Dat kwam natuurlijk uit op €200.000 in totaal, net zoveel als de relatie aan háár kinderen had gegeven. Kortom, een wirwar van schenkingen.

Nadat haar twee kinderen de aangifte van de schenkbelasting deden, waarin ze aanspraak maakten op de belastingvrije regeling die geldt voor de jubelton, werd het maar één keer per persoon goedgekeurd. De belastinginspecteur accepteerde alleen de eerste schenking: ook al losten de kinderen met de tweede schenking hun eigen woningschuld af, ze moesten gewoon belasting betalen over deze gift.

Gewoon betalen

Daar waren deze twee nakomelingen het niet mee eens. Ze gingen in beroep. Maar de rechtbank in Den Haag ging er niet in mee. Je mag meerdere bedragen ontvangen van verschillende schenkers, maar nu was er volgens de rechter duidelijk sprake van kruislings schenken, waardoor de belastingvrijstelling niet gold. ’Het schenken dient echt onvoorwaardelijk te worden gedaan.’

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.