Onterfde zoon boos dat broers en zussen schulden moeder ontlopen

silhouette-g7c5dfd82c_640

AMSTERDAM – Van je familie moet je het hebben. Maar niet iedereen heeft het getroffen met zijn broers en zussen. Een man die samen met zijn zuster was onterfd door hun moeder, kon er niet mee leven dat zijn vier broers en zussen die wél erfgenaam waren, onder moeders schulden uitkwamen.

De man stapt naar de rechter in Den Haag en gaat zelfs in hoger beroep in Amsterdam, maar zonder resultaat.

De moeder had in 2017 een testament opgesteld en hierin twee van haar zes kinderen onterfd. Wel zouden zij hun legitieme portie krijgen. Ze overlijdt begin 2020. Haar vier andere kinderen waren wel erfgenaam.

Niet lang na het overlijden maakte een van de kinderen €40.000 van moeders bankrekening naar zichzelf over, om dat bedrag te verdelen over de vier erfgenamen. Ook maken zij een bedrag over naar moeders hulp. Kort erna storten zij het geld terug.

Een paar maanden later hebben de erfgenamen een gesprek met de notaris die de erfenis afwikkelt. Hij weet dat de erfenis negatief is en adviseert hen de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Er zijn meer schulden dan bezittingen. Als je beneficiair aanvaardt, erf je wel eventuele bezittingen, maar geen schulden. Dan doen de vier kinderen dan ook.

Moeders schulden
De onterfde zoon protesteert hiertegen en klaagt de notaris aan. Wie de nalatenschap gebruikt, bijvoorbeeld door te pinnen met de pinpas van de overledene of door voorwerpen mee te nemen uit diens huis, aanvaardt de erfenis feitelijk zuiver, blijkt uit de regels. De vier erfgenamen hadden volgens deze regels dus moeten opdraaien voor moeders schulden.

Dat dit niet is gebeurd, neemt hij de notaris ernstig kwalijk. Hij had moeten nagaan of de erfgenamen de erfenis al hadden gebruikt, en hen dan niet meer de optie mogen bieden beneficiair te aanvaarden. De man neemt het de notaris zó kwalijk, dat hij naar de rechter stapt om over hem te klagen en, als de rechter hem ongelijk geeft, zelfs in hoger beroep gaat.

Gesprek
Maar de rechter noch het hof vindt dat de notaris iets verkeerd heeft gedaan. Hij heeft de onterfde zoon voor een kosteloos gesprek uitgenodigd waarin hij de erfenis heeft toegelicht en hem ingelicht over de negatieve nalatenschap. Bovendien staat vast dat de notaris niet wist dat de erfgenamen geld hadden overgeboekt en teruggeboekt van moeders bankrekening voor zij de erfenis beneficiair aanvaardden.

Dan blijft de stelling dat de erfgenamen hun verklaring verkeerd hebben ingevuld. Zij kozen immers voor beneficiair aanvaarden, een optie die je als erfgenaam niet meer hebt als je de erfenis al hebt ’gebruikt’. De zoon kan zijn broers en zussen nog persoonlijk aanspreken en aanklagen. Het is onbekend of hij dat ook doet.

Bron: Telegraaf

 

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.