Evaluatie maakt gehakt van belastingvrije ton van ouders voor eigen woning

header-uitgelicht-3

De belastingvrijstelling voor de €100.000 die ouders sinds 2017 aan hun kinderen kunnen schenken voor de aankoop van een woning, is slecht besteed overheidsgeld. Zo luidt kort samengevat de uitkomst van de evaluatie van de schenkingsvrijstelling eigen woning, die demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning werd in 2017 geïntroduceerd om de hoge hypotheekschuld in Nederland te verlagen. Ook wilde het kabinet destijds iets doen aan de woningen die onder water stonden, dat wil zeggen, waarop een hogere hypotheekschuld rustte dan de marktwaarde op dat moment.

Duurder huis kopen
Uit de evaluatie van SEO Economisch Onderzoek die donderdag is gepubliceerd, blijkt dat de verruimde vrijstelling slechts in beperkte mate bijdraagt aan het oplossen van deze problemen. In plaats van een lagere hypotheekschuld aan te gaan, gebruiken veel starters op de woningmarkt de belastingvrije ton van hun ouders om een duurder huis te kopen. Ontvangers die al een woning hebben, lossen niet veel meer af van hun schuld dan woningbezitters die geen schenking krijgen.

Nadeel is dat de schenkingen terechtkomen bij huishoudens die financieel toch al beter af zijn, waardoor de vrijstelling de vermogensongelijkheid tussen generatiegenoten vergroot, aldus de evaluatie.

Verplicht aflossen
De onderzoekers merken verder op dat de problemen waarvoor de verruimde vrijstelling een oplossing moest bieden, sinds 2017 minder groot zijn geworden. De totale Nederlandse hypotheekschuld ten opzichte van het nationaal inkomen is gedaald en huizen staan nog maar zelden onder water.

Dat komt volgens de onderzoekers door andere zaken dan de vrijstelling, namelijk de eis dat de hypotheekschuld bij aankoop niet hoger mag zijn dan de waarde van het huis, de verplichting om af te lossen om hypotheekrente te mogen aftrekken en de gestegen huizenprijzen.

Bron: Financieel Daglbad

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.