Erfgenamen moeten ruzie over bankrekening zelf uitvechten

eduardo-soares-utWyPB8_FU8-unsplash

Een bank mag er in principe vanuit gaan dat erfgenamen bij het verdelen van de erfenis er prima met elkaar uitkomen. Als later blijkt dat er wel mot is over geld dat van een rekening is gehaald, is dat de bank niet aan te rekenen.

Die conclusie valt te trekken na een recent gepubliceerde uitspraak van financieel klachtinstituut Kifid. Een erfgename die zich met het formulier ’bankzaken regelen na een overlijden’ bij de ING meldde als degene die namens alle erfgenamen de bankzaken verder zou afhandelen, kreeg prompt van de bank toegang tot de betaal- en spaarrekening van de overleden naaste. Vervolgens heeft ze ruim €8100 overgeschreven naar andere bankrekeningen.

Geblokkeerd
Bankrekeningen van overleden klanten worden in principe eerst geblokkeerd. Erfgenamen kunnen weer toegang krijgen door een of meerdere documenten te overleggen, zoals bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht. Of een bank zo’n verklaring ook eist, verschilt weer per bank.

Het hangt af van hoeveel geld er op de rekening staat en of er een testament aanwezig is. Ook als er signalen zijn dat erfgenamen met elkaar overhoop liggen over de erfenis, wordt zo’n verklaring gevraagd. Zijn er geen bijzonderheden, dan is een verklaring van erfrecht (à enkele honderden euro’s) niet nodig.

Die ruzie komt er in dit geval, maar pas na drie jaar. Een concurrerende erfgenaam stapt naar de rechter en eist daar dat een onafhankelijke notaris de nalatenschap verder regelt. Die notaris komt er, stapt naar de bank en laat de rekeningen blokkeren.

Verklaring van erfrecht
De notaris houdt nu de bank aansprakelijk voor de betalingen die na het overlijden zijn gedaan, omdat de erfgename zonder medeweten van de andere erfgenamen toegang kreeg tot de bankrekeningen van de overledene. Volgens de notaris is daarmee geld aan de boedel onttrokken en zijn overige erfgenamen gedupeerd.

Bij deze familie had ING geen signalen van onenigheid onder de erfgenamen, zo zegt de bank in de zaak bij het Kifid. Daarom is ook in eerste instantie aan een erfgename toegang gegeven. Toen er naderhand wel ruzie ontstond, is die toegang weer geblokkeerd.

Het Kifid vindt de opstelling van de bank verdedigbaar, ook is niet bewezen dat er sprake is van geleden schade en wijst daarmee de vordering van ruim €8100 af.

 

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.