Column: kind helpen met studie, klopt dan de fiscus aan?

vignet-bg-watermerk

MAASTRICHT – Veel jongeren kunnen geen huis kopen omdat de bank hun studieschuld zwaar meeweegt bij de aanvraag voor een hypothecaire lening. Hun ouders kunnen dan helpen door geld te schenken om die schuld af te lossen. Of door tijdens de studie al bij te dragen. Maar hoe zit het fiscaal eigenlijk als ouders meebetalen aan die studie? Is dat een schenking? Die vraag is onlangs voorgelegd aan de Belastingdienst.

Volgens de fiscus is het bij kinderen jonger dan 21 jaar eenvoudig. Op grond van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek zijn ouders verplicht bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie van kinderen tussen de 18 en 21 jaar. Dus is er in die situatie nooit sprake van een (onverplichte) schenking.

Morele verplichting

Voor oudere studerende kinderen geldt deze regeling niet. De fiscus geeft aan dat in ’reguliere gevallen’ doorgaans geen schenkingsrecht wordt geheven, omdat de ouders voldoen aan een morele verplichting ten opzichte van hun kind. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo mag de bijdrage niet ’bovenmatig’ zijn, moet er voldoende studievoortgang zijn én het kind moet al begonnen zijn met de studie vóór de 21e verjaardag.

Dat laatste kan een struikelblok zijn. Veel kinderen nemen tegenwoordig een gap-year na de middelbare school. Als ze daarnaast ook nog via het hbo naar de universiteit gaan, kan het best zijn dat deze ’stapelaars’ pas ná hun 21e verjaardag starten met die universitaire studie. In dat geval kan de inspecteur dus schenkbelasting gaan heffen.

Mr Ernst Loendersloot is notaris (toegevoegd) te Maastricht. 

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.