Column: is je partner een golddigger? Zo voorkom je financieel misbruik

micheile-dot-com-lZ_4nPFKcV8-unsplash

Wat gaan golddiggers ver voor geld. Gelukkig is er wel iets tegen te doen. Dat blijkt uit een recente uitspraak. Die illustreert daarnaast waarom curatele soms niet te vermijden is en niet kan worden volstaan met het instellen van een bewind over vermogen.

Een man met een laag IQ is eigenaar van een woning. Daarnaast zal hij binnen afzienbare tijd nog een ton ontvangen uit de erfenis van zijn vader. Al jaren eerder is een bewindvoerder aangesteld om zijn vermogen te beheren.

Zorgen
Maar zowel de bewindvoerder als de familie maakt zich zorgen over de toenemende invloed van een ’vriendin’. De precieze aard van hun relatie is onduidelijk. De vriendin isoleert de man sociaal volledig.

Een bewindvoerder kan niet voorkomen dat zijn cliënt trouwt en ook niet dat hij huwelijkse voorwaarden maakt. Zou de man niet trouwen, dan kan hij in een testament zijn ’vriendin’ tot zijn enige erfgename benoemen. Ook hier kan een bewindvoerder niets tegen doen.

Medische belangen
In deze zaak legden de rechters daarom in plaats van het ’lichte’ bewind de ’zware’ curatele op. Een curator kan, in samenspraak met de kantonrechter, namelijk wel de voet dwars zetten als het gaat om het opstellen van huwelijkse voorwaarden of een testament door een cliënt. Daarnaast behartigt een curator ook de medische belangen zodat ’de vriendin’ op dit vlak eveneens buiten spel wordt gezet.

Juridisch elegant voorkomen de rechters dat financieel misbruik mogelijk wordt.

Bron: Telegraaf.nl

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.