Column: Hoge Raad keurt slimme belastingtruc goed

tingey-injury-law-firm-DZpc4UY8ZtY-unsplash

MAASTRICHT – Het lijkt wel alsof de Hoge Raad rond Kerstmis met cadeautjes komt voor belastingbetalers. Op 24 december 2021 oordeelde hij dat de heffing in box 3 niet meer door de beugel kon. Dit was de nekslag voor de spaartaks.

En op 16 december 2022 werd een arrest gepubliceerd over elkaar opvolgende papieren schenkingen. Naar dit oordeel werd, zoals trouwe lezers weten, reikhalzend uitgekeken. Ik heb hier namelijk al in augustus 2021 over geschreven.

Papieren schenking
Door een papieren schenking kunnen ouders al een deel van hun vermogen overdragen aan een kind. Na het overlijden van de schenker wordt over de geschonken bedragen geen erfbelasting geheven. Althans, als aan alle fiscale vereisten is voldaan. Eén daarvan is dat de papieren schenking is vastgelegd in een notariële akte.

Volgens de Belastingdienst mag je in één akte niet voor meerdere jaren tegelijk op papier schenken. Ook de repeterende schenking kon tot voor kort geen genade vinden in de ogen van de inspecteurs. Daarbij worden op één dag meerdere akten getekend met daarin een schenking voor telkens een ander toekomstig jaar.

Fiscaal geoorloofd
De Hoge Raad denkt echter anders over deze laatste optie en heeft eind vorig jaar geoordeeld dat die wél fiscaal geoorloofd is.

Maar let op: wanneer je overlijdt, negeert de belastinginspecteur alle schenkingen voor de jaren die dan nog komen gaan. Want een repeterende schenking doe je voor toekomstige jaren op voorwaarde dat je 1 januari van het desbetreffende jaar nog leeft. Op je sterfbed snel voor vele jaren schenken heeft dus geen enkele zin.

Bron: Telegraaf.nl

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.