Belastingdienst geeft in schrijnende gevallen uitstel van erfbelasting

sean-pollock-PhYq704ffdA-unsplash

Met ingang van 1 juli kan de Belastingdienst erfgenamen minimaal vijf jaar uitstel van het betalen van erfbelasting geven, als anders een schrijnende situatie dreigt te ontstaan. Dat kan door een beleidswijziging, waarmee vooruitgelopen wordt op nieuwe wetgeving, meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financi├źn aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris reageert daarmee op een geval waarbij een jongen van dertien jaar die wees zou worden, ook nog het huis waarin hij woonde dreigde te verliezen door de belasting die over de erfenis betaald moest worden. Kinderen hadden in zo’n situatie niet zomaar recht op langdurig uitstel van betaling.

Bovendien zou bij langdurig uitstel rente betaald moeten worden, waardoor de schuld alleen maar verder oploopt. “Beide constateringen vind ik in dergelijke gevallen ongewenst”, schrijft de staatssecretaris. “Ik vind het belangrijk dat de wet in deze gevallen nadrukkelijk rekening houdt met de tragische situatie waarin kinderen dan verkeren.”

Daarom wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving. Daarbij zou bij het langdurig uitstel van betaling sowieso geen invorderingsrente meer in rekening gebracht moeten worden. Met het beleidsbesluit wordt nu vooruitgelopen op nieuwe wetgeving, die in 2023 van kracht wordt.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.