80-jarige Betsy vecht met goede doelen om testament: ’Cees had dit nooit gewild’

tingey-injury-law-firm-veNb0DDegzE-unsplash

Na de shock van het overlijden van haar echtgenoot kreeg Betsy (80) uit de Baarsjes er een onverwachte klap overheen: haar man bleek voor hun huwelijk een testament te hebben gemaakt, waarvan zij niks wist. Hij had twee goede doelen benoemd. De Surinaamse, die al bijna 50 jaar in Amsterdam woont, stapt naar de rechter.

Betsy zit verslagen in haar stoel. „Ik kan niet geloven, dat ik in deze situatie zit. Cees had dit nooit gewild, dat weet ik zeker.”

Ze leerden elkaar op latere leeftijd in 2002 kennen. Cees had al een leven achter de rug. In de jaren negentig verloor hij zijn eerste vrouw. Ontredderd leefde hij erna op straat, tot een vriendin – de vriendschap was platonisch – hem in huis nam. Deze Anna werd echter ziek. Wellicht zette het Cees aan het denken, want zijn laatste wil stamt uit die tijd: als Anna hem zou overleven zou zij alles van hem erven. Zo niet, dan gingen zijn bezittingen naar Stichting Het Gehandicapte Kind en de Dieren Opvang Amsterdam.

Getrouwd
Maar het leven keerde ten goede voor Cees. Na Anna’s overlijden kwam hij Betsy tegen, een alleenstaande moeder van acht kinderen. Samen maakten ze er een fijne tijd van. Zestien jaar lang zelfs als getrouwd stel. „De laatste drie jaar had Cees last van Parkinson en hij kreeg twee hersenbloedingen”, vertelt dochter Salomé van Betsy. „Mijn moeder heeft hem tot het einde verzorgd.”

Bij het overlijden van Cees op 86-jarige leeftijd eind 2020 leek haar bejaarde moeder, die altijd heeft schoongemaakt in haar werkzame leven, goed achtergelaten. De gezamenlijke woning van Betsy en wijlen Cees is weliswaar aan herstel toe, maar afbetaald. Er staat 38.000 euro op de spaarrekening.

Anna
Totaal onverwacht maakte een notaris vijf maanden na Cees’ dood melding van een testament. Betsy had de naam Anna wel eens gehoord, maar dat Cees in een vroeger bestaan geld aan haar wilde schenken; ze hoorde het twee jaar geleden voor het eerst.

Een nieuwe realiteit diende zich aan. De goede doelen werden erkend als mede-erfgenamen en aanvaarden het testament. Zij stellen zich op het standpunt dat Betsy ’recht heeft op het vruchtgebruik van de nalatenschap’ en dus in het huis kan blijven wonen zolang zij leeft.

Wakker

Maar dat stelt haar niet gerust. „Ik lig er wakker van”, zegt de vrouw op leeftijd met tranen in haar ogen. Dochter Salomé: „De bank heeft haar spaarrekening geblokkeerd, omdat de goede doelen de erfenis hebben geaccepteerd. Ze kan al maanden nergens bij. En ze kan inderdaad blijven wonen, maar haar is wel te verstaan gegeven dat zij het huis moet blijven onderhouden.”

Betsy: „Hoe betaal ik dat onderhoud als ik niet bij mijn spaarrekening kan?”

Privé is ze de dupe. Haar broer is onlangs overleden, maar ze kon niet naar Suriname om hem te begraven. „Ook voor dat soort zaken kan ik niet bij mijn geld.”

Betsy heeft de goede doelen vorig jaar reeds voor de rechter gedaagd. Deze wenste de vraag hoe Cees het bedoeld moet hebben niet te beantwoorden. Betsy’s advocaat Anne-Marie Bouwmeester: „Over de bedoeling van een erflater en de uitleg van een testament wordt vaak geprocedeerd. In de wet staat dat je voor de uitleg moet letten op de verhoudingen die erflater heeft willen regelen en welke omstandigheden een rol speelden.”

Vergeten
Ze vervolgt: „Cees heeft in zijn testament opgenomen dat hij alles wilde nalaten aan Anna. Als zij eerder zou overlijden, zou hij nalaten aan de goede doelen. Cees is zijn testament vergeten of hij heeft gedacht dat het niet meer gold vanwege zijn huwelijk met Betsy. ”

De rechter heeft aangestuurd op een schikking. Betsy’s zoon Michael, bekend van zijn straatkunst en gedichten als Laser 3.14: „Met de goede doelen komen we er niet uit. Het zet mijn moeders leven op slot, terwijl wij niet weten hoe lang zij nog leeft. Ze wordt ziek van de situatie.”

De familie heeft hoger beroep ingesteld en gaat vragen uitspraak te doen.

Reacties
De directeuren Hans Fokkens van Dieren Opvang Amsterdam (DOA) en Henk-Willem Laan van Stichting het Gehandicapte Kind zitten met de ’Cees-zaak’ in hun maag. Zij hopen er alsnog met Betsy uit te komen via een schikking. „Wij staan er open voor.”

Beide directeuren van de goede doelen vertellen dat zij vaker erfenissen krijgen. Slechts zelden leidt dat tot een gang naar de rechtbank. Fokkens: „Voor ons is belangrijk dat wij precies doen wat degene die het testament achterlaat vraagt. Wij moeten betrouwbaar zijn. Wij kunnen het niet zomaar anders uitleggen, omdat de omgeving van een overleden erflater dat zegt.”

Laan wijst wel op de uitspraak van de rechter, die DOA en Het Gehandicapte Kind in het gelijkstelde. „Dat is pijnlijk als de familie van Cees denkt dat het anders zit, maar we kunnen dat niet meer navragen.”

Fokkens en Laan geven aan dat dit soort zaken kunnen worden voorkomen door een duidelijk testament te maken. Fokkens: „Schrijf er desnoods een brief met wensen bij, waar het geld aan moet worden uitgegeven. Zulke duidelijkheid is ook voor goede doelen wenselijk.”

 

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.