Nieuwe vlam demente man sluist drie ton door naar eigen rekening: kinderen moeten vechten voor erfenis

ibrahim-boran-kkACMU0GYko-unsplash

AMSTERDAM – Het is een nachtmerrie voor ieder kind, als een bejaarde ouder gaat samenwonen met een nieuwe partner die later alle bankrekeningen blijkt leeg te trekken. Het overkwam de twee kinderen van een dementerende 90-jarige man die een paar maanden voor zijn overlijden met zijn nieuwe vlam een afspraak bij de bank had gemaakt. Gevolg: de erfenis van ruim drie ton stond buiten het bereik van de kinderen, op de rekening van hun nieuwe stiefmoeder.

De uitspraak van klachteninstituut Kifid – over de vraag wie opdraait voor de kosten van de ’langdurige en omvangrijke’ juridische procedure over de erfenis – leest als een financieel familiedrama. Zonder dat de twee kinderen ervan op de hoogte waren, was hun 90-jarige vader met zijn partner, met wie hij al jaren ongehuwd samenwoonde, naar de bank gestapt. Na het ondertekenen van een standaardformulier was zijn vriendin volledig bevoegd om al zijn rekeningen te beheren, en namens hem via het internet te bankieren. En dat deed ze met verve. Via acht verschillende transacties boekte zij in de weken die volgden uiteindelijk €331.000 over naar haar eigen rekeningen. De meeste boekingen waren getekend door haar bejaarde vriend, eentje door haarzelf.

Afromen erfenis

Een paar maanden nadat de vrouw gemachtigd was, overleed de man. Bij het bespreken van het testament kregen de zoon en dochter niet alleen een emotionele maar ook een financiële klap te verwerken. Zij hoorden toen pas dat de partner de tonnen euro’s – hun erfenis – had afgeroomd. Na twee juridische procedures haalden de kinderen dan toch hun recht: de partner moest alle euro’s terugbetalen aan de wettelijke erfgenamen.

Maar de zoon en dochter waren hier nog niet klaar mee. Niet alleen was de emotionele belasting groot, deze hele zaak had hen ook nog eens een behoorlijke duit gekost. Daarom wilden de kinderen een vergoeding voor alle advocaatkosten die ze nodig hadden gehad om de partner terug te fluiten. Die kosten waren opgelopen tot bijna €75.000 en werden gevorderd bij de bank van de vader. De zoon en dochter stelden namelijk dat de bank haar zorgplicht had geschonden.

Tonnen doorgesluisd

De bank had volgens de kinderen nooit mogen meewerken aan het afgeven van de machtiging aan de partner. Want, zo stelden de kinderen, het was meer dan duidelijk dat de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de vader niet goed genoeg was. De vader was namelijk dementerende. Daarnaast hadden alle alarmbellen moeten afgaan toen er tonnen werden doorgesluisd naar de rekening van de – ongehuwde – partner. De kinderen vonden dat er tenminste onderzoek had moeten plaatsvinden en dat de bank had moeten ingrijpen toen zoveel geld werd verplaatst naar heel andere rekeningen. De kinderen verdenken de partner er daarnaast ook nog eens van dat ze de handtekening van de vader had vervalst.

De overigens niet-bindende uitspraak van het Kifid is dat de bank hier geen verantwoordelijkheid in heeft. Volgens de bank had de vader de machtiging bij zijn volle verstand overgedragen aan de partner. Dat er sprake was van dementie of andere klachten, was voor de bank niet duidelijk. En als dat in die tijd wel zo was, dan hadden de kinderen ervoor kunnen kiezen om de vader onder curatele of bewind kunnen te laten stellen. De bank is verantwoordelijk voor het verlenen van betaaldiensten en hoeft niet op boekingen van de partner te letten noch op of een handtekening die erg goed lijkt, vervalst is. Dus: de bank is niet tekortgeschoten. De erfenis is terug, maar de kosten zijn voor eigen rekening.

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter





Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.