Erfenis nog niet ontvangen, toch geen recht op bijstand
Een vrouw zal onaangenaam verrast zijn toen ze, na het ontvangen van een erfenis in 2019, bijstand over de periode 2015 tot 2019 moest terugbetalen. Toch klopt dat allemaal wel, oordeelt de rechter in Middelburg.
De stiefvader van de vrouw overleed in 2015. Hij en de moeder van de vrouw hadden een testament met een zogeheten ’tweetrapsmaking’. Daarin is vastgelegd dat de erfenis in eerste instantie naar de langstlevende partner gaat. Zo voorkom je dat die erfbelasting moet betalen over eventuele kindsdelen. Meestal gaat de erfenis alsnog naar de kinderen (of andere erfgenamen) als de langstlevende overlijdt.
Samenwonen
In het desbetreffende testament waren meer situaties vastgelegd waarin de erfenis alsnog naar de kinderen zou gaan. Een daarvan was als de langstlevende zou gaan samenwonen. Dat doet zij in 2019. Dit betekent dat haar twee kinderen en de zoon van de eerder overleden stiefvader hun erfdeel krijgen.
De vrouw, die van een WAO-uitkering en aanvullende toeslagen rondkomt, krijgt in september 2019 ruim €19.000 aan erfenis overgemaakt. Zij meldt dit keurig bij de instantie waarvan zij een uitkering ontvangt.
Terugbetalen
Een aantal maanden later ploft echter een rekening op de mat van deze organisatie: zij moet ruim €2500 netto terugbetalen. De organisatie oordeelt dat zij over de periode 2015 tot 2019 een te hoog vermogen heeft gehad om recht te hebben op de inkomenssteun.
Volgens de organisatie heeft de vrouw namelijk al in 2015, toen de stiefvader overleed, aanspraak op de erfenis geërfd. En dat telt als vermogen. Daarmee was haar vermogen te hoog om nog recht te hebben op de bijstand.
Langstlevendentestament
Dat de vrouw dit geld pas in 2019 heeft ontvangen doet er niet toe, oordeelt ook de rechter. Die ziet het testament met de tweetrapsmaking als vergelijkbaar met het populaire langstlevendetestament. Hierin geldt ook de datum van het overlijden van de eerste ouder als het moment waarop je de aanspraak op de erfenis erft, en dit dus als jouw vermogen kan worden gezien.
In jurisprudentie is wel vastgelegd dat eventueel te veel ontvangen uitkering pas kan worden teruggevorderd als de erfenis daadwerkelijk is overgemaakt.
Bron: Telegraaf
Deel dit blog op Social Media