Erfenis er te snel doorheen gejast: korting op bijstand terecht

euro-g7557b9c54_1280

AMSTERDAM – Als je al bijna twintig jaar rondkomt van een bijstandsuitkering komt een erfenis als geroepen. Je mag het geld er alleen niet té snel doorheen jagen. Een vrouw die bijna een ton erfde maar ongeveer een jaar later weer een beroep deed op de bijstand, krijgt nu terecht een korting op haar uitkering.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Utrecht, die onlangs is gepubliceerd. De gemeente Almere, die de vrouw van haar uitkering voorziet, wilde haar eerst voor de duur van 24 maanden met 20% korten. Dat werd verlaagd naar tien maanden toen zij bezwaar maakte. Daarop stapte zij naar de rechter.

De vrouw was samen met haar zus erfgenaam van haar tante, die eind 2018 overleed. Een derde zus was geen erfgename, maar de zussen verdeelden de erfenis toch met zijn drieën.

Bijstandsuitkering

In november 2019 kreeg de vrouw vast €10.000 uit de erfenis. In januari 2020 volgde de rest: €88.209,12. In totaal erft de vrouw dus bijna een ton, al rekenen de gemeente en de rechter met ruim €65.000 omdat de zussen de erfenis met zijn drieën delen. Hoe dan ook een welkom bedrag, want de vrouw komt al sinds 2001 rond van de bijstand: iets meer dan €1000 netto per maand.

Wie te veel vermogen of inkomsten heeft, heeft geen recht op bijstand. Pas zodra je vermogen weer onder de vermogensgrens (momenteel €6505) is gezakt, kun je opnieuw een bijstandsuitkering aanvragen. Dit doet de vrouw in december 2020.

Ze heeft onder andere €15.000 naar haar zus overgemaakt die ook als erfgename werd genoemd, en €25.000 naar de zus die niet in het testament voorkwam. Maar ook los daarvan heeft de zus er in iets meer dan een jaar ruim €50.000 doorheen gejast.

Besef van verantwoordelijkheid

De gemeente vindt dit te gortig. Wie een erfenis ontvangt, moet daar enige tijd van kunnen rondkomen. Dan mag je wel iets meer uitgeven dan normaal. Als norm wordt anderhalf keer het bijstandsniveau gehanteerd. Ook mag de vrouw grote aankopen doen, bijvoorbeeld om haar woning te verbeteren. Maar door het geld sneller uit te geven, heeft de vrouw een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid betoond, aldus de gemeente.

Als de gemeente alles op een rijtje heeft gezet, heeft de vrouw in 2020 zo’n €17.000 meer uitgegeven dan wat ze kan verantwoorden. Daarvan had zij nog zo’n tien maanden in haar eigen onderhoud kunnen voorzien, betoogt Almere. Vandaar dat de vrouw voor straf voor tien maanden op haar uitkering wordt gekort.

Nieuwe keuken

De vrouw probeert bij de rechter meer van haar uitgaven te verantwoorden. Zo verklaart zij dat een deel van het geld dat zij naar haar zussen overmaakte een vergoeding was voor een zonwering en een tuinschutting. Volgens haar hebben haar zussen die kosten na het overlijden van haar tante voorgeschoten, wetende dat de bijstandsgerechtigde zus binnenkort de erfenis zou krijgen. Daarmee is zo’n €6000 gemoeid. Ook heeft de zus een deel van haar keuken vernieuwd. Hiervoor betaalde ze ruim €1200.

De gemeente geeft tijdens de zitting toe dat het vernieuwen van de keuken inderdaad gezien kan worden als verantwoord interen op het vermogen. Daarom wordt de periode dat de vrouw op haar uitkering wordt gekort verkort van tien naar negen maanden.

Boodschappengeld

De vrouw voert bij de rechter aan dat zij helemaal niet gekort zou mogen worden op haar uitkering. Zij stelt nu maandelijks nog maar €25 over te houden voor boodschappen. Ook zegt ze vanwege medische omstandigheden moeilijk te kunnen rondkomen. De rechter zou de korting dus helemaal naar de prullenbak moeten verwijzen.

De Utrechtse rechter wijst er echter op dat de vrouw toen zij de uitkering eind 2020 aanvroeg, nog steeds zo’n €6000 aan eigen vermogen had. Dit geld kon zij gebruiken om tijdens de maanden dat zij gekort werd, toch boodschappen te kunnen kopen.

Omdat de vrouw bij de rechter deels haar zin heeft gekregen, moet de gemeente voor haar het griffierecht van €49 vergoeden.

 

Bron: Telegraaf

Afbeelding van <a href=”https://pixabay.com/nl/users/clker-free-vector-images-3736/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=41188″>Clker-Free-Vector-Images</a> via <a href=”https://pixabay.com/nl//?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=41188″>Pixabay</a>

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.