Column: wat als stiefmoeder vaders hele erfenis uitgeeft?

micheile-dot-com-lZ_4nPFKcV8-unsplash

MAASTRICHT – „Ieder nadeel heeft zijn voordeel.” Deze uitspraak van een voetballer is zeker van toepassing op de tweetrapsmaking in testamenten.

Eerst krijgt de langstlevende de beschikking over de erfenis van de partner, maar na het tweede overlijden gaat die alsnog naar de kinderen van de eerst gestorvene. Mensen met samengestelde gezinnen vinden het een voordeel dat de eigen kinderen hierdoor altijd hun kindsdeel zullen ontvangen, ongeacht wat in het testament van de partner staat.

Minder zeggenschap

Maar uit een uitspraak van het hof in Den Bosch blijkt dat het waarborgen van de belangen van de eigen kinderen als gevolg heeft dat de langstlevende minder zeggenschap krijgt. De langstlevende in deze zaak mocht interen op de erfenis, bijvoorbeeld om zorg in te kopen zodat ze thuis kon blijven wonen.

De kinderen van de overledene vonden echter dat de weduwe gewoon te veel geld uitgaf en waren bang dat er voor hen niets over zou blijven van de erfenis van hun vader.

Bewindvoerder

De rechters deelden die zorgen en hebben daarom een accountant als bewindvoerder benoemd. Die moet nu de erfenis beheren, maar wel zorgen dat de weduwe zo goed mogelijk verzorgd wordt. In feite is de weduwe niet meer de baas over de erfenis want de accountant kan uitgaven verbieden.

Bij een normale langstlevende regeling kan de langstlevende niet op deze manier beperkt worden. Hoogstens mag een kind beslag leggen op de woning van de weduwe zodat er later voldoende geld is om vadersdeel uit te betalen. Maar meebeslissen waaraan het geld wordt uitgegeven is er niet bij.

Mr Ernst Loendersloot is notaris (toegevoegd) te Maastricht. 

 

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter





Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.