Belastingvrij je partner rijker maken, hoe doe je dat?

header-uitgelicht-1

AMSTERDAM – Wat mag je jouw huwelijkspartner cadeau doen, zonder dat je schenkbelasting moet afrekenen bij de fiscus? Voorlopig heel veel, als je het verstandig aanpakt. Zoals recent bleek toen de Rotterdamse rechtbank akkoord ging met een lucratieve aanpassing van de huwelijkse voorwaarden kort voor het overlijden van de mannelijke wederhelft.

 

Drie maanden voor de dood van de man werd bij de notaris de gemeenschap van goederen omgezet in huwelijkse voorwaarden, waarbij de man 10% en de vrouw 90% van de bezittingen werd toegekend. Een schenking, vond de Belastingdienst. De rechtbank zag het anders. Daardoor bespaarde de weduwe €230.000 erfbelasting.

„Dit is wel een uitzonderlijke zaak omdat er geen kinderen in het spel waren. Dan had het anders gelegen”, zegt Tjarko Denekamp, specialist schenken en erven bij ABN Amro MeesPierson. „Je moet bij zo’n constructie ook samen een vermogen van tenminste €1,3 miljoen hebben. Anders valt de erfenis sowieso binnen de partnervrijstelling.”

De belastingvrije drempel voor partners bij de erfbelasting komt dit jaar op €671.910. De schenkbelasting bedraagt voor partners 10% over schenkingen tot €128.750 en 20% daarboven.

Denekamp is razend benieuwd hoe de hogere rechter de zaak van het slimme echtpaar zal beoordelen. „Het is een discussie die al jaren gaande is”, aldus de bankier. Hij snapt het als andere vermogende kinderloze stellen dit ook gaan proberen, bijvoorbeeld als de dokter met een noodlottige diagnose voor een van de partners komt. „Als je niets doet, moet de overblijvende partner over 50% van de boedel erfbelasting betalen. Maar als je geluk hebt, kan het in jouw voordeel uitvallen. Je zult dan mogelijk wel een lange gerechtelijke procedure moeten voeren.

€ 150 miljoen
In een andere zaak boog het Haagse gerechtshof zich over een constructie van een schatrijke Nederlander en zijn vrouw. De man was bij het trouwen goed voor €150 miljoen, zij bezat ’slechts’ €1 miljoen. In hun huwelijkse voorwaarden creëerden de twee een potje van €10 miljoen, waaruit zij beiden €5 miljoen mochten putten. Een schenking, vond de Belastingdienst. Nee, zei het hof, want er was geen ’voltooide vermogensverschuiving’, een criterium om te bepalen of er sprake is van een schenking.

Misschien nog wel belangrijker was dat de man wel probleemloos en belastingvrij €75 miljoen aan zijn geliefde had kunnen geven, als hij met haar in gemeenschap van goederen was getrouwd. Dan start het huwelijk met een gelijke verdeling van de eigendommen die eerder nog privé waren. „Als je €75 miljoen mag geven, kan het toch geen probleem zijn om €5 miljoen te geven? Of een woning?” zegt Denekamp. Wat hem betreft kan een wettelijke oplossing simpel zijn. „Je kunt denken aan geen schenkbelasting heffen bij vermogensverschuivingen tot 50%.”

Auto
Wie in gemeenschap van goederen is getrouwd, is geen schenkbelasting schuldig over giften aan de echtgenoot, zoals een auto of een dure ketting, omdat het uit de gemeenschappelijke boedel wordt betaald en daar weer in komt.

Schenkbelasting kan wel verschuldigd zijn tussen partners die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. Vaak zul je een gift kunnen uitleggen als het voldoen aan een natuurlijke verbintenis van moreel fatsoen. „Het zal ook afhankelijk zijn van wat gebruikelijk is in een huwelijk”, zegt Denekamp. „Een auto of een jas kunnen ook kosten van de huishouding zijn. Het probleem is wel dat je daar ook niet precies weet wat de grenzen zijn.”

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.