Onaangename erfenis: oude hypotheek van vader moet afgelost

header-levenstestamant

AMSTERDAM – Een vervelende verrassing voor een broer en zus: hun ouders blijken een oude hypotheek nooit te hebben afgelost. En ondanks dat de administratie rond de lening bij de bank nogal rommelig is, moeten de erfgenamen de schuld wel aflossen.

Dat blijkt uit een uitspraak van klachteninstituut voor de financiële sector Kifid.

De broer en zus waren daar naartoe gestapt toen ABN Amro begin 2020 bij de broer en zus aanklopte omdat er nog een bedrag van €15.447,18 openstond.

Oude hypotheek
Dit was het overblijfsel van een hypotheek die hun vader in 1993 afsloot, voor ƒ49.000 (€22.273). Die zou hij in 2001 moeten hebben afgelost. In 1999 overlijdt vader, waarna de lening overgaat naar moeder. Zij lost netjes af, en verandert in 2004 de condities. De lening loopt nu nog tot 2031.

In 2019 overlijdt moeder ook. ABN Amro verleent in februari 2020 royement voor de lening, waardoor de hypothecaire inschrijving vervalt. Dat is een foutje. Een maand later laat de bank aan de broer en zus weten dat het bedrag nog openstaat.

Jaaroverzichten
Zij protesteren daartegen. Volgens hen is de lening al lang afgelost. De bank heeft niet alle administratie bewaard, maar in ieder geval de financiële jaaroverzichten van 2010, 2013 en 2018, die aan de moeder zijn verstrekt. Daarop staat de lening gemeld.

Het Kifid oordeelde al eerder dat het nu aan de broer en zus is om te bewijzen dat de lening al is afgelost. Dat kunnen zij niet. Wel vinden zij dat de administratie van het Kadaster, waar de hypotheek dus abusievelijk was geschrapt, leidend zou moeten zijn.

Geen schoonheidsprijs
Daar denkt het klachteninstituut anders over. Hoewel de afhandeling van de bank geen schoonheidsprijs verdient, kan de bank wel aantonen dat de moeder het bestaan van de lening altijd heeft erkend. Ook is er geen bewijs dat de lening zou zijn afgelost. De schuld blijft dus staan.

De bank had de erfgenamen eerder uit coulance wel €500 aangeboden.

Het is overigens mogelijk een erfenis beneficiair te aanvaarden: dan wijs je als erfgenaam eventuele schulden af. Keerzijde is dat je ook niets van de spullen mag hebben voor alle schulden zijn afgelost.

 

Bron: Telegraaf

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.